Следвайте Гласове в Има искане от украинска страна не само за

...
Следвайте Гласове в Има искане от украинска страна не само за
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Киев ни поиска боеприпаси, бронетанкова техника и ракетни комплекси

Следвайте " Гласове " в 
Има искане от украинска страна освен за разнообразни муниции, само че и искане за бронетанкова техника, за зенитно-ракетни комплекси. Няма нищо контрактувано съответно. Това сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов, който беше изслушан през днешния ден в отрасловата парламентарна комисия, представен от Българска телеграфна агенция.

Изказването му е в отговор на въпрос, обвързван с визитата му в Украйна през декември, м.г, и дали е поискана спомагателна военна помощ от украинска страна.
Посещението в Украйна беше обвързвано с осъществяването на т. 3 от решението на Народното събрание от 3 ноември, с което се споделя на Министерски съвет, в едномесечен период, да провежда провеждането на договаряния с представители на разнообразни страни за възможни заместващи платформи.
По думите на Стоянов тъкмо това е била и задачата - да се види настояването на украинската страна, с цел да може при възможна договореност със страна съдружник, да се реши какво можем ние да предоставим и получим.

Това въоръжение, което ще бъде предоставено на Украйна, цената му ще бъде възобновена не от бюджета на Министерство на защитата, а от централния бюджет, изясни военният министър. По думите му това е по този начин, защото към момента не са признати препоръчаните промени в Закона за защитата и въоръжените сили, които касаят основаването на фонд за защита.
По-рано през днешния ден Министерският съвет одобри решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира Допълнително съглашение сред Министерството на защитата на Република България и Министерство на защитата на Украйна за изменение на Споразумение сред двете министерства по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, подписано на 5 декември 2022г.
С него се регламентира даването на следваща помощ на украинската страна да се прави с спомагателни съглашения към Споразумението от 5 декември 2022 година, които ще подлежат на ратификация от Народното събрание на Република България.
На съображение член 85, алинея 1, т. 1 и т. 7 от Конституцията на Република България Министерският съвет внася в Народното събрание план на Закон за одобрение на Допълнителното съглашение сред министерствата на защитата на България и Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции.
Законът ще влезе в действие от датата на обнародването му в " Държавен вестник ".

Източници: " 24 часа ", dnes.dir.bg
 
 
04 Яну 20235404 Яну 20233304 Яну 202310004 Яну 202320104 Яну 202359704 Яну 20231792КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Дек 2022200824 Дек 2022310004 Яну 2023156828 Дек 2022669
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР